2021-es ADR, mi lesz veled?

Legutóbbi bejegyzések

Fedezeti pont

2021.04.07.

Budapest – 2021 március 8. – 1 perc olvasás

2021-es ADR, mi lesz veled?

Sokat tanultunk a 2008-as válság óta, meg jobb helyzetből is indulunk, de ez nem biztos, hogy számít.

***Mi az az „ADR”?***

***Az ADR az Average Daily Rate, vagyis Átlagos Napi Ár angol rövidítése. Szállodaiparban napi szinten használják ezt a kifejezést.***

Sok szakmabelitől lehetett hallani, hogy egy ilyen helyzetben, amiben most vagyunk, teljesen felesleges eszköz az árcsökkentés a szállodapiacon. Ez így is van. A kereslet úgymond „mesterségesen” esett vissza, mivel a világ kormányai egyszerűen megtiltották a beutazást, illetve sok ember egy helyen tartózkodását.

Itt volt egy példa, a 2008-as válság ahol ugyanis 3-4 évbe telt mire a piac visszaállt a válság előtti átlagárra. Nyilván, közben a kínálat is bővült, de még úgy is sok időbe telt.

A példa itt viszont nem összehasonlítható: a 2008-as válság egy 100%-ban gazdasági, pénzügyi válság volt, most pedig egy „új” fajta krízissel állunk szemben (azt még egyelőre nem tudjuk, hogy milyen gazdasági-pénzügyi vonzata lesz ennek a következő pár évben). Tehát a 2008 utáni árazási döntéshozókat nem lehet és nem is kell okolni azért, mert rossz taktikát választottak. Volt egy keresletvisszaesés a gazdasági visszaesés, bizonytalanság és a költségcsökkentések miatt.

A mostani esettel más a helyzet, de nem biztos, hogy máshogy fog alakulni. A legfrissebb STR elemzés sem mutat túl sok biztatót, ha az idei ADR előrejelzést nézzük (nem mintha a foglaltsági adatoknál sokkal jobb lenne a helyzet).

Miért is van ez?

Ha visszamegyünk egy évet az időben és azt mondjuk, hogy ez a járvány pár hétig tart és utána minden ugrásszerűen visszaáll a régibe (V alakú görbe), akkor teljesen egyértelmű lenne a fent leírt sor miszerint: „teljesen felesleges eszköz az árcsökkentés a szállodapiacon”.

De sajnos nem ez a helyzet. Mondhatni, hogy a piac lenullázódott. Mivel a teljes felépülés nem nagyon várható 2024-2025-ig és az előre jelzett foglaltsági adatok, valamint a szállodai szobák száma arra a következtetésre sarkall mindenkit, hogy nagy valószínűséggel túlkínálat lesz a piacon, az árak csökkenő irányba fognak elindulni. Jó lesz a vendégek „alkupozíciója” és a felépülési görbe a V alak helyett egy pipára emlékeztet inkább.

A MICE, Corporate group szegmens csak nagyon lassan fog visszaállni eredeti állapotába (még ha az eredeti állapot nem is a 2019-es év, ami talán hatalmas csúcs is volt) és addig egyéni foglalásokkal kellene kompenzálni. Budapesten a külföldi vendégek száma a repülőtársaságok stratégiájától és pénzügyi helyzetétől függenek. Milyen úticélokat áll érdekükben visszaállítani, merre nyitnak majd.

Budapesten kívül viszont már más a helyzet. A nyitás után itt nagy valószínűséggel ugrásszerűen lesznek teltházak hétvégente és nyáron hétköznapokon is (főleg a kedvelt nyári úticéloknál), de amíg a csoportos rendezvények nem lesznek engedélyezve addig itt is egyéni vendégekkel kell pótolni ami néhány esetben okozhat némi árcsökkenést. De itt valószínűleg akkor sem kell akkora árváltozástól tartani, mint a fővárosban.

Tanácsadásért, managementért és szállodai szolgáltatásokért hívjon minket a +36-30-38-933-14-es telefonszámon vagy írjon nekünk az info@flawlesshospitality.com e-mail címre.